Codul bunelor maniere
reguli de comportament in diferite situatii
căutare personalizatăCodul Bunelor Maniere
 
Codul bunelor maniere - reguli de comportament

Codul bunelor maniere, bune maniere, maniere    In toate timpurile a existat tendinta oamenilor de a se opune legilor impuse de politete, deoarece la prima vedere par restrictive si si inutile. Ele sunt parca inventate sa ingradeasca libertatea individului. Dar dupa o scurta experienta de viata fiecare om este nevoit sa accepte ca bunele maniere nu sunt deloc inutile, ci ele contribuie la formarea noastra ca "oameni", la bucuria de a trai printre semeni civilzati.

    Bunele maniere n-au fost adaugate in mod arbitrar unor structuri sociale. Ele au radacini intr-un sentiment profund, in acea armonie dintre comportare si etica, dintre frumusetea caracterului uman si moralitatea sa.

    Confucius, faimosul intelept chinez (551-479 I.C.), spunea ca virtutea nu reprezinta nimic daca nu se naste din curtoazie, adica din inima. Omul va avea un comportament natural si agreabil, adica o purtare civilizata numai respectind niste reguli care s-au impus si s-au codificat de-a lungul timpului.

Codul bunelor maniere, bune maniere, maniere

    Codul manierelor elegante este alcatuit dintr-o multime de legi, de fapt de conventii, avand, toate, un numitor comun: a nu-l deranja si a nu-l inoportuna pe semenul tau, ci, dimpotriva, a-l face sa se simta bine in preajma ta.

    Lucrurile stau intrutotul la fel in cazul legislatie unei tari precum legile si regulile din cadrul codului manierelor elegante, dar abaterea de la aceste norme nu este sanctionata de catre autoritati. Nu exista legi care sa te pedepseasca pentru ca razi cu zgomot, pentru ca vorbesti continuu si foarte tare, pentru ca iti strigi copilul din strada de la etajul zece sau pentru ca iti arunci cu dezinvoltura biletul de autobuz pe jos. Vine totusi un moment in care te intrebi de ce nu mai esti invitat in casa familiei X, unde te-ai simtit atit de bine. Vine o zi in care observi ca vecinii te saluta cu raceala evitind sa-ti vorbeasca, si chiar proprii tai copii par jenati de modul cum te imbraci sau maninci si in special de faptul ca vorbesti tot timpul...

    Niciodata nu e prea tirziu sa inveti ceva bun de la altii, insa cu cit vom invata mai devreme ce se cuvine si ce nu - ce se cade si ce nu, ce se face si ce nu, cu atit viata noastra va fi mai ferita de surprize dezagreabile.

Codul bunelor maniere, bune maniere, maniere

    Traim inr-o epoca in care noncomformismul este la moda, dar sa nu depasim o etapa obligatorie - accea a conformismului. Picasso nu ar fi ajuns sa picteze celebrul tablou " Guernica " daca n-ar fi stiut mai intii sa picteze in stil clasic.

    Buna crestere se dobindeste in mai multe feluri. Educatia ocupa de departe cel mai important loc. Vom vorbi despre rolul si necesitatea educatiei in familie intr-o alta sectiune. Dar buna crestere se dobindeste si din mass-media, si prin aversiunea noastra fata de oamenii cu o comportare dezagreabila. Invatam, cum s-ar zice, din "exemple negative".  Cind auzim pe cineva spunind bazaconii si-l vedem cum se face de ris, rosim de multe ori in locul lui.

    Iata-ne iar in fata cu notiunea atit de complicata de libertate. Fac ce vreau la mine acasa, sunt un om liber. Acest tinar este intr-adevar un om liber - prost crescut. Dar nici cei care la cel mai mic zgomot in apartamentul vecin bat in tevi sau in pereti nu sunt niste oameni bine crescuti - intervin alte notiuni ce caracterizeaza o fiinta civilizata - simtul masurii, toleranta, ingaduinta. Toate acestea se invata cu rabdare. Ajungem sa intelegem ca o taina a vietii - mult rivnita chiar de Goethe - este echilibrul pe care ni-l dorim cu totii si-l avem atit de putini. Ca sa fie totul foarte clar - un om cu bun simt va invata bunele maniere cu multa constiinciozitate - ca pe o limba straina, fara sa se jeneze ca nu a stiut pina in acel moment o regula de complortament.

Codul bunelor maniere, bune maniere, maniere

    Ca de exemplu : a-ti incrucisa tacimurile in farfurie inseamna ca mai doresti din felul respectiv! Bunele maniere mai inseamna sa rezisti unei tentatii care te poate transforma din om cinstit intr-un pungas.

    Putini stiu ca a gasi un portofel pe strada si a nu-l preda la Politie, se cheama furt. Cei mai multi il considera noroc ... Hazardul nu trebuie sa favorizeze infractiunea si abaterea de la regulile de buna comportare. Daca esti cu adevarat convins ca trebuie sa fii politicos oricind si in orice ocazie, intelegi adevarul fundamental cuprins in celebra inscriptie gravata pe fatada cladirii de la New College, din Oxford : "Manners make man" - comportamentul il face pe om. Bunele maniere sunt apanajul omului care isi cunoaste exact locul in lumea in care traieste.

Codul bunelor maniere, bune maniere, maniere