Codul bunelor maniere
reguli de comportament in diferite situatii
căutare personalizatăComportament civilizat in viata de zi cu zi
 
Codul bunelor maniere - comportamentul civilizat cotidian

Comportament civilizat in viata de zi cu zi

    Viata de zi cu zi va supune unui examen permanent. Va puteti numi un om civilizat daca regulile despre care am vorbit nu au devenit pentru dumneavoastra a doua natura. Sa stiti cum si cand sa salutati, sa va imbracati corect in orice imprejurare, sa puteti sustine o conversatie in orice cerc pe care-l frecventati, sa stiti sa va descurcati la cea mai sofisticata reuniune sau in cel mai elegant restaurant - sunt tot atitea petre de incercare. Dupa cum am vazut, nici in familie si nici printre cunostinte greselile dumneavoastra nu vor fi tolerate. Mai devreme sau mai tirziu vor fi sanctionate fara mila, iar cercul dumneavoastra de prieteni se va restrange.
    Ce e de facut? Daca pentru inceput totul ar parea o corvoada, cu timpul, veti gasi o placere in a va detasa de acest sentiment siciitor. Convingerii ca trebuie sa va supuneti regulilor bunelor maniere ii va lua locul naturaletea gesturilor dumneavoastra. Asa cum am mai spus, nu exista doua feluri de politete. Daca veti privi strazile pe care le strabateti zilnic, magazinele, oamenii cu care calatoriti in autobuz sau metrou, veti fi uluiti de comportamentul acelora care trec drept bine crescuti, dar nu sunt de fapt, pentru ca nu se controleaza in permanenta.

Codul bunelor maniere in viata de zi cu zi

    Domnul care stie sa salute reverentios si sa manince elegant, da din coate, facandu-si loc cu brutalitate cand coboara din autobuz. Un altul care nu uita niciodata sa-si stearga picioarele la intrare, odata aflat la volan va strabate nepasator baltile, stropind toti pietonii intilniti in cale. Doamna care pentru nimic in lume nu ar pune zahar in cafea decit cu clestisorul, nu se sfieste sa pipaie citeva piini pina alege una care i se pare mai proaspata. O alta, pedanta, maniaca in privinte curateniei la ea acasa, nu ezita sa arunce pa strada o coaja de banana sau sa-si goleasca buzunarele de biletele de tramvai adunate cu timpul. Unii isi fac un obicei din a aduna scrumiere si tacimuri din restaurante sau hoteluri, considerindu-le " suveniruri ".
    Ne intrebam cum pot sa se comporte astfel niste oameni respectabili, la curent cu bunele maniere. Explicatia este una singura - nu sunt cu adevarat niste oameni bine crescuti. Nimic pe lume nu este bine facut daca se face din obligatie sau de frica. Acasa, teama de ridicol, de observatiile malitioase ale celor din jur ne determina sa ne controlam gesturile si afirmatiile. Adesea, dupa cum am vazut, anonimatul ne da in sfirsit " libertatea " de a face orice vrem. Singurul martor care ne-ar putea sanctiona este propria noastra constiinta. Sa ne amintim de Buratino! Constiinta este cea care ii spune de fiecare data ca a gresit si tot ea il indreapta pe drumul cel bun. Daca ne-am imagina ca o camera invizibila de luat vederi ne surprinde cand suntem tentati sa gresim, ne-am controla cuvintele si gesturile. Am scapa astfel de multe intimplari neplacute de care ne izbim zi de zi si care ne fac viata imposibila.

Comportament civilizat in viata de zi cu zi