Codul bunelor maniere
reguli de comportament in diferite situatii
căutare personalizatăCodul bunelor maniere in scris
 
Codul bunelor maniere - Scrisoarea

Bunele maniere in scris - scrisoarea

    Pe vremuri a scrie o scrisoare era o adevarata arta, iar scrisoarea o placere nu numai pentru cel care o scria, ci si pentru cel care o primea. Astazi, doar scriitorii, artistii - in general - si indragostitii mai scriu cu pasiune scrisori. In iuresul unei existente trepidante, majoritatea oamenilor prefera telefonul, faxul sau telexul pentru transmiterea unor informatii. Cu toate acestea constatam cu totii ca scrisorile nu au disparut din viata noastra, dovedindu-si utilitatea dintotdeauna. Datorita perfectionarii mijloacelor de transport, scrisorile ajung astazi in timp record in cele mai indepartate colturi ale lumii incit nu faptul ca mesajul pe care-l transmitem ajunge cu intirziere ne face sa nu mai scriem... Ceea ce ne lipseste este interesul si uneori talentul de a transmite ideile intr-o forma eleganta. Si nu in ultimul rind ... lenea. Intr-adevar, o scrisoare trebuie sa exprime o gindire clara, coerenta, redactata intr-un stil ales. Chiar si scrisul trebuie sa fie ingrijit pentru a nu da dureri de cap celui care o citeste. Toate acestea presupun sa ne rezervam un timp special pentru corespondenta, pentru alegerea hirtiei si a plicului, terminind cu expedierea scrisorii prin posta. Cui nu i s-a intimplat sa descopere dupa multe zile o scrisoare neexpediata dar de la care asteapta cu nerabdare raspuns? Vom vedea ca trebuie sa stim citeva lucruri importante despre scrisoare in general pentru a putea vorbi despre bunele maniere care trebuie sa guverneze si acest mod de a ne " prezenta " in fata cuiva, indiferent ca este vorba despre o persoana apropiata sau despre una oficiala.

Bunele maniere in scris - scrisoarea

    Exista desigur si scrisori pe care suntem obligati sa le scriem, ceea ce reprezinta un supliciu. Dar tocmai aceasta dificultate pe care trebuie s-o invingem da mai mare valoare scrisului si va face scrisorile mai pretioase decit un schimb de replici telefonice. Chiar cei care se pling de lipsa de timp nu scapa de datoria de a raspunde scrisorilor primite. Sa intirzii prea mult cu un raspuns inseamna o desconsiderare a corespon- dentului. Din aceasta intirziere pot sa rezulte animozitati, pierde- rea relatiilor sociale sau comerciale, si de aici grave incurca- turi personale sau financiare. Prin urmare, chiar daca avem motive de a intirzia un raspuns trebuie sa confirmam primirea scrisorii. Exista insa si situatii in care putem sa intelegem de ce nu ni se raspunde. Este cazul indragostitului fara speranta ce bombardeaza literalmente cu scrisori o tinara ce nu-i impartaseste sentimentele sau cazul grafomanilor, cunostinte intimplatoare care ne trimit misive, uneori interminabile, total neinteresante.
    Scrisorile exista in viata noastra si sunt necesare in toate situatiile. Exista scrisori de afaceri dar si scrisori de prietenie, de dragoste, unele pline de ura, de disperare, de spe- ranta. In toate insa se va pastra stima fata de destinatar si nu numai in formulele de politete ci mai ales prin formularea gindului clar, in termeni adecvati textului. Pentru a atinge acest scop nu putem indica formule, reguli, pentru ca de fapt fiecare scrisoare depinde de cultura, caracterul si educatia celui care o scrie.
Exista totusi doua conditii: acordul dintre continutul scri- sorii si stil precum si un efort minim pe care trebuie sa-l faci pentru a te exprima pe intelesul destinatarului.
    Cand scriem sa ne imaginam ca aceste rinduri ar putea fi publicate (sa zicem) si ca ar putea fi citite de catre necunoscuti. Oricit de intima ar fi o scrisoare, nu trebuie sa fie compromitatoare pentru nimeni. Chiar daca avem unn conflict cu cineva si alegem aceasta cale pentru a-l rezolva simtind nevoia de a-i spune citeva cuvinte care sa-l usture - ca un "brusture", ne vom abtine. Sa nu uitam ca se compromite intotdeauna cel care foloseste cuvintele urite si nu cel care leciteste!

Bunele maniere in scris - scrisoarea