Codul bunelor maniere
reguli de comportament in diferite situatii
căutare personalizatăcodul bunelor maniere - sa fim exigenti cu noi insine
 
Codul bunelor maniere - autoexigenta

Codul bunelor maniere - sa fim exigenti cu noi insine

    Poti sa placi persoanelor pe care le intilnesti, sa ai succes dupa succes, sa uluiesti lumea cu inteligenta ta, dar toate aceste calitati " sociale " nu-ti permit totusi sa fii ingaduitor cu propriile tale defecte. Caci acel " cunoaste-te pe tine insuti ", celebrul epigraf gravat pe templul lui Apollo din Delphi, este un sfat demn de urmat cu toate ca e un examen, dintre cele mai severe, la care trebuie sa te supui permanent. Multe conflicte ar putea fi evitate, daca in momentul declansarii lor ne-am intreba pe noi insine nu cumva gresim? Sa recunoastem ca suntem mult mai indulgenti fata de noi decit fata de altii. Este, desigur, o inclinatie natural-umana, dar asta inseamna oare ca trebuie sa i ne supunem, acestei slabiciuni, fara sa incercam sa luptam impotriva ei? Vedem aproape intotdeauna paiul din ochiul altuia in locul birnei din ochiul nostru .. Daca am fi lucizi, daca ne-am analiza cu obiectivitate, viata ar fi mai usoara pentru toti.

Codul bunelor maniere - sa fim exigenti cu noi insine

    In orice caz, nu exista doua feluri de bune maniere: unele aplicabile in societate si altele acasa. Este suficient sa ne impunem sa fim politicosi fata de familie la fel cum suntem fata de straini. Numai astfel vom fi respectati si viata in intimitate va deveni agreabila. Ceea ce nu inseamna ca trebuie sa traim rigid ca niste manechine intepenite, ci natural, firesc, calm si linistit. E deajuns sa nu confundam relaxarea cu dezordinea si singuratatea cu un mod de viata descatusat de orice reguli de buna cuviinta. Dar cine nu-i cunoaste pe acei " stapini atotputernici " cu camasa descheiata, cu bretelele atirnind, cu parul vilvoi, care pretind sotiei sa le aduca imediat papucii, ei tolanindu-se pe o canapea, cu ziarul in mina, pentru a se deleta cu stirile sportive? Poate surveni " o catastrofa culinara ", poate sa sune telefonul, poate sa latre ciinele... " sunt stapin la mine acasa si la urma urmei toata lumea traieste aici din banii mei! " Sau mai rau, " eu sunt stapinul casei! Si toti membrii familiei trebuie sa-mi faca mie viata placuta! " Nu va fi vorba, in mod sigur, de o familie fericita ... Daca-i acorzi familiei tale soiul acesta de stima, chiar daca pretinzi ca esti manierat, inseamna ca stima ce ti-o porti tie insusi e vorba goala, caci nu lasi politetea la usa o data intrat in casa.
    Scopul oricarui om este, s-ar putea spune, sa aiba o viata frumoasa. Cel mai nonconformist dintre noi va ajunge pina la urma la aceasta concluzie. Sigur ca lucrul acesta nu depinde numai de el, dar depinde, in primul rind, de el. E suficient sa-ti imaginezi, atunci cand esti singur si crezi ca poti sa-ti permiti orice, ca te afli, de fapt, in prezenta unei fiinte pe care o stimezi si fata de care nu ti-ai putea ingadui nici o grosolanie. De ce nu ai fi chiar tu acea persoana? Sa zicem ca ai ramas intimplator singur pentru citeva zile in casa. Familia ti-a plecat in concediu. Esti tentat sa lasi paturile in dezordine, dulapurile deschise si sa maninci direct din cratita. E suficient sa te gindesti ca in acea clipa iti intra in casa niste prieteni care au o parere foarte buna despre tine. Vor fi sigur dezamagiti de ceea ce vad, iar scuzele vor fi, din pacate, inutile.

Codul bunelor maniere - sa fim exigenti cu noi insine