Codul bunelor maniere
reguli de comportament in diferite situatii
căutare personalizatăce se intelege prin bune maniere
 
Codul bunelor maniere - Generalitati

Ce se intelege prin bune maniere

    Formele de manifestare ale politetii pot sa difere de la o tara la alta, dar si de la o epoca la alta, in functie de mediul social si de imprejurari. Esential este insa CODUL ONOAREI care a facut, la origine, din vinatorul erei paleolitice un om de societate, ari din femeia lui, acoperita cu par, ceea ce se cheama o doamna.

    Omul de onoare isi respecta cu sfintenie cuvintul dat, are principii ferme, noblete sufleteasca, respect fata de sine si fata de ceilalti, este blind si rabdator. Un astfel de om, in sensul deplin al cuvintului este agreat de toata lumea. Nu intimplator un om manierat era acela pe care francezii il numeau " l'honnete homme ", cinstit. In zilele noastre, il denumim in mod curent " un gentleman " sau, pur si simplu, " un domn ". Ce este un gentleman? Exista mai multe acceptii ale cuvintului, dar toate usor ironice, un gentleman fiind acel domn care apuca zaharul cu clestisorul, chiar daca este singur la masa, cel care, intrind intr-o baie unde se afla o femeie goala, se retrage spunind : Pardon domnule ! ...

Ce se intelege prin bune maniere

    Un gentleman mai este, in fine, acel domn care se barbiereste si se imbraca special pentru cina, chiar daca traieste singur in jungla. Desigur, toate aceste definitii atrag respectul, dar toate te fac totodata sa surizi. Si de aici pina la a-l considera pe gentleman-ul nostru ridicol nu este decit un pas. Sa nu ne grabim totusi s-o facem. Un om care se respecta si ii respecta pe altii nu poate fi ridicol. Adevaratul gentleman are citeva tabu-uri pe care nu le incalca niciodata. El nu vorbeste despre bani in societate si mai ales nu se lauda ca are bani cu nemiluita, dar nici nu se plinge ca-i lipsesc. Nu se imprumuta decit in cazuri extreme si niciodata de la o femeie. Nu comenteaza in fata unor terte persoane gesturile si vorbele sotiei sau ale copiilor sai si nici nu-i cearta in fata strainilor. Nu dezvaluie nici secretele, nici dificultatile lui familiale. Isi stapineste pasiunile, emotiile, sentimentele, pentru ca ramine stapin pe el insusi, oricare ar fi imprejurarile, chiar si atunci cind este intr-o situatie disperata. Se straduieste sa aplice inteleptul si banalul obicei englezesc dupa care nu se acorda nici unui lucru mai multa importanta decit are. In realitate, fata de toata lumea, superiori sau inferiori in ierarhia profesionala sau sociala, dovedeste aceeasi politete, cu alte cuvinte, se straduieste sa nu supere pe nimeni si sa-i faca pe cei din jur sa se simta bine.

Ce se intelege prin bune maniere

    Oricine stie ca un om de societate agreabil este intimpinat de cei din jur cu mai multa bucurie decit un necioplit ; ca o persoana zimbitoare este acceptata mai usor in societate decit un om posomorit ; ca un personaj ingrijit inspira mai multa incredere decit un boem. Printre noii imbogatiti este foarte raspindita parerea ca bunurile lor inlocuiesc politetea si cultura, ca poti foarte bine sa traiesti si fara ele. Dar cit de cruda e trezirea la realitate in momentul cind averea sau rangurile dispar si nimic nu le mai umple viata. E in avantajul oricui sa dea crezare unui vechi aforism : un om bine crescut ramine un om bine crescut, fie ca situatia sa materiala este infloritoare sau catastrofala si oricare ar fi mediul in care este silit sa traiasca. Indulgenta fata de micile slabiciuni omenesti, la care este expus oricine, respectul pentru modul de viata al fiecaruia, convingerea ca totul este relativ sunt adevaruri valabile peste tot, atit printre milionari, cit si in rindul oamenilor obisnuiti. Vom descoperi astfel peste tot, indiferent de mediul social, oameni plini de bun simt si de tact si ne vom da repede seama ca averea si rangul social n-au prea mare importanta cind e vorba de o comportare civilizata.

Ce se intelege prin bune maniere