Codul bunelor maniere
reguli de comportament in diferite situatii
căutare personalizată



Bune maniere la masa
 
Codul bunelor maniere - la masa

Bunele maniere la masa

    Inca din cele mai vechi timpuri, masa s-a desfasorat dupa un anumit ritual. Desi era diferit de la tara la tara acesta a impus acele reguli care constituie astazi criterii importante in aprecierea unei persoane bine crescute.
    Fara indoiala, masa pe care o oferim sau cea la care suntem invitati a devenit un prilej pentru intilniri importante si discutii interesante. Din fastuoasele mese de pe vremea romanilor sau din timpul Renasterii - daca ar fi sa ne referim numai la acele epoci care ne infierbinta si astazi imaginatia - transpare in zilele noastre obiceiul de a ne onora invitatii cu o masa elegant aranjata, impecabila. Privind inapoi, putem spune ca s-a renuntat, in general, la opulenta si lux ostentativ. Azi nu se mai bea din pocale de aur care poarta semnatura lui Benvenuto Cellini, de pilda. In schimb, a minca din farfurii de portelan de buna calitate si a bea din pahare de cristal a devenit un lucru obisnuit. In mod firesc, comportamentul mesenilor a cistigat in rafinament prin respectarea unor norme impuse de codul manierelor elegante.
    Exista astazi tendinta de a adopta modul de viata modern in totala contradictie cu cel clasic. Ne deplasam in goana dintr-un loc intr-altul si de cele mai multa ori masa noastra este frugala. Pregatirea mesei si spalatul vaselor ne-ar rapi un timp pretios. Tindem spre simplitate si comoditate, renuntind la tot ceea ce ar incarca in mod inutil existenta noastra. S-ar parea ca ne contrazicem. Dar indiferent ca optam pentru un serviciu de masa din portelan de Sevres sau pentru unul din sticla incasabila, respectarea unor reguli este obligatorie, incepind cu pregatirea casei, aranjarea mesei si terminind cu felul in care mincam fructele.
    Masa familiala, cea de toate zilele trebuie sa fie si ea apetisanta si ingrijita, ca si cea festiva. Un vechi dicton spune ca " omul inteligent se hraneste cu ochii ". E de preferat o farfurie de faianta, intacta, uneia de portelan ciobit, chiar daca aceasta a fost candva foarte frumoasa. E de preferat fata de masa din in, apretata, uneia dintr-o tesatura scumpa, dar acoperita de pete. Se intelege de la sine, ca in zilele de sarbatoare ne vom ocupa in mod deosebit de aranjarea mesei. Pentru mese festive, fata de masa si servetelele vor fi si ele festive, de o albeata imaculata, iar pentru reuniuni intime se pot folosi fetele de masa colorate. O fata de masa trebuie sa fie destul de mare ca sa ascunda, pe cat posibil, picioarele masei. In nici un caz nu vom folosi fete de masa din material plastic, chiar daca imita perfect cea mai sofisticata tesatura. E bine sa asezam sub fata de masa un molton subtire care protejeaza furnirul mesei. Trebuie sa asiguram un anumit spatiu pentru fiecare invitat, chiar si pentru cei foarte bine educati care stiu sa-si tina coatele pe linga corp.  Ca musafirii sa se simta comfortabil, acest spatiu trebuie sa fie de cel putin 50 cm.

Bunele maniere la masa