Codul bunelor maniere
reguli de comportament in diferite situatii
căutare personalizatăcodul bunelor maniere - prezentarea
 
Codul bunelor maniere - Prezentarea

Prezentarea - Codul bunelor maniere.

    Toata lumea doreste sa-si faca noi relatii, sa-si largeasca cercul de cunostinte. Nimeni nu poate s-o faca fara a fi prezentat, chiar daca este o presoana care se bucura de notorietate publica. Daca vreti sa nu faceti gafe pe care societatea le sanctioneaza imediat, incepeti prin a va insusi citeva reguli elementare.

    Se prezinta barbatul, femeii; cel mai tinar, celui mai in virsta; inferiorul, superiorului; subordonatul, sefului; - intr-un cuvint rangul inferior, celui superior. Prin urmare, este incorect sa-l prezinti pe domnul director unui functionar, sau pe o doamna aceluiasi, cu exceptia citorva cazuri pe care le vom mentiona mai departe. Sa vedem acum cum decurge prezentarea.

    Domnul X, un tinar ziarist, in virsta de 30 de ani este invitat undeva, in acelasi timp cu domnul Y, director de editura, filozof bine cunoscut. Dupa cina, domnul X, il roaga pe prietenul sau domnul Z sa- l prezinte cu prima ocazie domnului Y. Sa-l prezinte, deoarece domnul X este si mai tinar si mai putin important decit celebrul scriitor. Momentul asteptat sa iveste. Intovarasit de prietenul sau domnul Z, se indreapta catre domnul Y care tocmai a ramas singur si-i spune acestuia : " Domnule director, imi permiteti sa vi-l prezint pe prietenul meu domnul X ? Domnul X, domnul Y ". Formula de prezentare este insotita de o miscare abia schitata a corpului catre persoana nominalizata. Cele doua persoane astfel prezentate, se inclina una spre cealalta, domnul X cu o nuanta de respect mai marcata decit domnul Y. Acesta, aproape in acelasi timp, ii intinde mina domnului X care o stringe imediat. Aceste doua persoane au fost prezentate. Ele se cunosc, exista una pentru cealalta si marcheaza nasterea relatiilor lor sociale prin schimbul citorva cuvinte.

    Analizind aceasta prezentare, putem sa formulam citeva reguli de baza.

1. Domnul X, tinar scriitor, trebuie prezentat celebrei personalitati care este domnul Y si nu invers, deci dupa regula inferiorul, superiorului.

2. In absenta stapinului casei, un prieten intim poate deveni cel care face prezentarile.

3. O reverenta, o inclinare, insotesc prezentarea, dupa care urmeaza stringerea de mina si numai apoi se incepe o conversatie. Cei doi domni se cunosc acum si prezentarile le-au dat dreptul sa aiba relatii mondene, ceea ce, dupa regulile stricte ale politetii, nu era posibil inainte.

Prezentarea - Codul bunelor maniere.