Ultimile Aparitii

Cele mai cautate

                                                   

Maxime

Cugetari ale lui...

Latina

Cugetari ale lui Democrit


O viata rea, nebuneasca, impudica si impura nu este o viata rea, ci o moarte lunga. (Democrit)

Chiar cand esti singur nu vorbi si nu face nimic rau. invata sa te rusinezi mai mult de tine decat de altii. (Democrit)

Natura si educatia sunt asemanatoare; caci educatia transforma pe om si, prin aceasta transformare, creeaza natura. Fixeaza astfel educatiei scopul cel mai inalt, acela de a schimba insasi firea omului supus actiunii ei. (Democrit)

Dupa ce Democrit critica perceptiile simturilor, spunand: “Culoarea este aparenta conventionala, dulcele este aparent, amarul este aparent; in realitate nu exista decat atomi si vid”, el pune simturile sa vorbeasca astfel catre inteligenta:Sarmana minte, tu primesti dovezile de la noi si vrei sa ne birui? Biruinta ta este o infrangere.(Democrit)

Maxime Democrit


Celui bun nu-i pasa de dezaprobarea railor. (Democrit)

Dorintele aprinse pentru ceva fac sufletul orb pentru (oricare) alt lucru. (Democrit)

Noi nu stim nimic in realitate; caci adevarul e in abis (Democrit)

Dascalul nebunilor nu este cuvantul, ci nenorocirea. (Democrit)

Este maret sa te gandesti la datoria ta chiar atunci cand esti nenorocit. Maxima aceasta are caracterul unei recomandari facute tuturor acelora care, in nenorocire, sunt inclinati a reactiona prin instincte, nu prin constiinta si puterea lor morala. (Democrit)

Exista, fara indoiala, tineri cu judecata si batrani fara minte; caci nu timpul (ne) invata sa gandim, ci o educatie timpurie si predispozitia. (Democrit)

Medicina vindeca bolile corpului, iar filozofia libereaza sufletul de patimi. (Democrit)

Cei fara minte se iau dupa castigurile (separate ale) norocului, pe cand cei care stiu (ce inseamna) astfel de castiguri, se iau dupa filozofie. (Democrit)

Din intelepciune provin trei lucruri: gandire justa, vorbire fara gres si actiune dreapta. (Democrit)

Citate Democrit


Neghiobii isi formeaza viata prin darurile intamplarii, cunoscatorii prin acele ale intelepciunii. - nu te rezema de umbre, pune la baza vietii tale cunoasterea! (Democrit)

Pentru cei fara minte este mai bine sa fie condusi decat sa conduca. (Democritus)

Daca anumite laude ti se par prea mari, socoteste-le lingusitoare (Democrit)

Viata printre straini te invata cumpatarea, caci fiertura de orz si culcusul de paie sunt leacurile cele mai dulci impotriva foamei si a oboselii. (Democrit)

Fericirea si nefericirea sunt in suflet. (Democrit)

Daca nu vei dori multe (lucruri), putinul iti va parea mult; caci o dorinta moderata face saracia echivalenta cu bogatia. (Democrit)

Speranta unui castig rusinos este inceputul pagubei. (Democrit)

Optiuni

Maxime Democrit

Dorinta de castig care nu se satura niciodata este mai rea decat saracia cea mai mare, caci cresterea lacomiei aduce cresterea nevoilor. - bogatia si saracia exprima, deci, un raport, pe acela dintre nevoi si implinirea lor. Exista, deci, bogati saraci si saraci bogati. in acelasi sens, caracteristic pentru morala antica: Saracie, bogatie: cuvinte pentru lipsa si abundenta. Nu este bogat acel caruia ii lipseste ceva si nu este sarac acel caruia nu-i lipseste nimic. Daca nu doresti mult, putinul iti va parea imbelsugat. Dorintele moderate fac saracia puternica precum e bogatia. (Democrit)

Democrit,Democrit,Democrit,Democrit,Democrit,Democrit,Democrit,Democrit,Democrit,