Ultimile Aparitii

Cele mai cautate

                                                   

Maxime

Cugetari ale lui...

Latina

Cugetari ale lui Epictet


Fixeaza-ti in minte o regula si un ideal de purtare carora sa te conformezi riguros, atat in singuratate, cat si intre oameni. (Epictet)

Adu-ti aminte ca esti un actor intr-o drama care-i asa cum vrea cel care te instruieste in ea: scurta sau lunga. Daca el vrea ca tu sa joci rolul unui cersetor, cauta sa-l joci bine si pe acesta; tot astfel daca el vrea sa fii in rolul unui infirm, al unui dregator sau al unui simplu particular. Caci datoria ta este aceasta: sa joci bine rolul ce ti s-a dat; alegerea rolului apartine altuia. (Epictet)

Nu cere sa se intample lucrurile dupa cum vrei, ci voieste-le asa cu se intampla; si-ti va merge bine. (Epictet)

La fiecare lucru cerceteaza antecedentele si urmarile, si (numai) dupa aceea apuca-te de el; altfel la inceput vei fi dispus, fiindca nu te-ai gandit la nimic din cele ce vor urma; pe urma insa, cand se vor ivi unele greutati, te vei lasa in mod rusinos de ceea ce ai intreprins. (Epictet)

Fereste-te in conversatiile tale de a pomeni pe larg si fara masura de anumite fapte si primejdii ale tale; pentru ca, daca tie iti place sa pomenesti de primejdiile prin care ai trecut, nu tot asa le place si celorlalti sa asculte intamplarile tale. (Epictet)


Citate Epictet


Gandeste-te mult inainte de a spune sau de a face ceva; caci nu vei avea libertatea de a revoca spusele sau faptele tale. (Epictet)

Nu spune niciodata despre ceva ca l-ai pierdut, ci ca l-ai dat inapoi. Ti-a murit copilul? A fost dat inapoi. Ti-a murit sotia? A fost data inapoi. Ti-a fost luat pamantul? Si acesta a fost dat inapoi. Da, dar cel care mi l-a luat este un om rau. Ce-ti pasa prin cine ti l-a cerut inapoi cel care ti l-a dat? Cat timp ti-l da, ai grija de el ca de lucrul altuia, cum fac calatorii intr-un han. (Epictet)

E greu sa fii intelept, cand esti bogat, sau bogat, cand esti intelept. (Epictet)

De dragul railor, si nu de ura oamenilor buni, sa fugi. (Epictet)

Nu cauta sa mearga lumea dupa vointa ta, ci indreapta voia ta dupa mersul lumii. Si vei iesi bine. (Epictet)

Fixeaza-ti in minte (chiar de acum) o regula si un ideal de purtare, carora sa te conformezi riguros atat in singuratate cat si intre oameni. (Epictet)

Daca se vorbeste de rau despre tine si o fi adevarat, indreapta-te; daca sunt minciuni, razi. (Epictet)

Optiuni