Ultimile Aparitii

Cele mai cautate

                                                   

Maxime

Cugetari ale lui...

Latina

Cugetari ale lui Platon


Marturisirea propriei ignorante are o valoare teoretica, mai intai fiindca inlatura falsa stiinta, apoi fiindca formuleaza o problema, in fine pentru ca fixeaza limita de unde cercetarea trebuie sa paseasca mai departe. Buna-credinta modesta este fundamentul stiintei si conditia ei etica. (Platon)

Toate se realizeaza in numar mai mare, mai bine si mai usor, cand cineva face un singur lucru, dupa aptitudinea sa si la timpul sau, lasand la o parte celelalte. (Platon)

Fiecare poate exercita bine numai o singura indeletnicire si nu mai multe; caci daca ar face aceasta, apucandu-se de multe lucruri, el n-ar izbuti sa se distinga in nimic. (Platon)


Daca nu vor domni filozofii in cetati, sau daca cei ce se numesc astazi regi si stapanitori nu vor fi filozofi cu adevarat si-n mod adecvat, si daca nu vor coincide puterea politica si filozofia… nu exista incetare a mizeriei pentru state, si socot ca nici pentru neamul omenesc. (Platon)

Tanarul nu-i in stare sa judece ce e alegoric si ce nu, ci orice parere primeste el, ii va ramane nestearsa si neschimbata. De aceea, fara indoiala, trebuie facut tot posibilul ca ceea ce aud (tinerii) pentru intaia oara, sa fie expus cat mai frumos si sa se refere la virtute. (Platon)


Maxime Platon


Vorbeste ca si cum va trebui sa dai socoteala. (Platon)

Indiferent daca ne asteapta o soarta mai rea sau una mai buna, a actiona nedrept este intotdeauna o greseala si o rusine. (Platon)

Cei care sunt intr-adevar filozofi, se deprind cu gandul mortii, si aceasta ii inspaimanta mai putin decat pe ceilalti oameni. (Platon)

E cu neputinta ca unul singur sa exercite bine multe indeletniciri. (Platon)

Vederea mintii incepe sa devina agera, atunci cand aceea a ochilor cauta sa-si inceteze activitatea. (Platon)

Cunoasterea cuvintelor conduce la cunoasterea lucrurilor. (Platon)

Nu de vorbele celor multi trebuie sa tinem seama, ci de judecata celui care cunoaste purul adevar. (Platon)

Optiuni