Ultimile Aparitii

Cele mai cautate

                                                   

Maxime

Cugetari ale lui...

Latina

Cugetari ale lui Schopenhauer


Oamenii, care si-au petrecut viata cu cititul si au scos intelepciunea lor din carti, seamana cu aceia care au dobandit cunostinte exacte despre o tara din multe descrieri de calatorie. Aceste descrieri pot da informatii despre multe lucruri, dar in fond nu dispun de o cunoastere unitara, lamurita si temeinica a acelei tari. Dimpotriva, acei care si-au petrecut viata cugetand, seamana cu aceia care au calatorit in acea tara: numai acestia stiu propriu-zis despre ce este vorba, cunosc lucrurile in legaturile lor si sunt acolo cu adevarat la ei acasa. (Schopenhauer)

Dupa cum biblioteca cea mai bogata, daca nu e pusa in ordine, nu aduce atata folos cat una foarte modesta, dar bine aranjata; tot asa si cea mai mare cantitate de cunostinte, daca nu le-a prelucrat gandirea proprie, pretuieste mai putin decat una mult mai redusa, care insa a fost aprofundata in multe feluri. (Schopenhauer)


Maxime Schopenhauer


Pacea adevarata si adanca a inimii si linistea sufleteasca desavarsita, acest bun pamantesc suprem, dupa sanatate, se poate gasi numai in singuratate si ca dispozitie durabila numai in izolarea cea mai adanca. (Schopenhauer)

Este o mare nebunie sa pierzi inauntru pentru a castiga in afara, adica sa renunti complet sau in mare parte la liniste, timp liber si neatarnare, in schimbul stralucirii, rangului, pompei, titlului si onoarei. (Schopenhauer)

Unde duce gandirea fara experimentare, ne-a aratat Evul Mediu; insa secolul acesta e menit sa ne lase sa vedem unde duce experimentarea fara gandire si ce se alege din educatia tineretului care se margineste (numai) la fizica si chimie. (Schopenhauer)

A citi inseamna a gandi cu un cap strain in locul celui propriu. (Schopenhauer)

O filozofie adevarata nu se poate tese numai din notiuni abstracte, ci ea trebuie sa se bazeze pe observatie si experienta; atat interioara cat si exterioara. (Schopenhauer)

Credinta si stiinta se afla intre ele in acelasi raport ca cele doua talgere ale unei balante, in masura in care una se ridica, cealalta coboara. (Schopenhauer)

Experienta se capata prin straduinta si osteneala. (Schopenhauer)

Noi nu stim, in zilele noastre bune ce nenorocire ne pregateste destinul tocmai acum: boala, prigoana, saracie, mutilare, orbire, nebunie, moarte samd. (Schopenhauer)

Optiuni