CODUL DE PROCEDURA PENALA

 

Codul de procedura penala - pagina de start

PARTEA GENERALĂ
    TITLUL III

Participantii in procesul penal


CAP. II
Competenta organelor judiciare


SECTIUNEA 1
Competenta functionala, dupa materie si dupa calitatea persoanei a instantelor judecatoresti

         ART. 35
    Competenta judecatoriei
    (1) Judecatoria judeca in prima instanta toate infractiunile, cu exceptia celor date prin lege in competenta altor instante.
    (2) Judecatoria solutioneaza si alte cauze anume prevazute de lege.
     ART. 36
    Competenta tribunalului
    (1) Tribunalul judeca in prima instanta:
    a) infractiunile prevazute de Codul penal la art. 188, 189, 210, 211, 254, 263, 282, 289-294, 303, 304, 306, 307, 309, 345, 346, 354 si 360-367;
    b) infractiunile savarsite cu intentie, care au avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei;
    c) infractiunile cu privire la care urmarirea penala a fost efectuata de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sau Directia Nationala Anticoruptie, daca nu sunt date prin lege in competenta altor instante ierarhic superioare;
    d) alte infractiuni date prin lege in competenta sa.
    (2) Tribunalul solutioneaza conflictele de competenta ivite intre judecatoriile din circumscriptia sa, precum si contestatiile formulate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorie in cazurile prevazute de lege.
    (3) Tribunalul solutioneaza si alte cauze anume prevazute de lege.
     ART. 37
    Competenta tribunalului militar
    (1) Tribunalul militar judeca in prima instanta toate infractiunile comise de militari pana la gradul de colonel inclusiv, cu exceptia celor date prin lege in competenta altor instante.
    (2) Tribunalul militar solutioneaza si alte cauze anume prevazute de lege.
     ART. 38
    Competenta curtii de apel
    (1) Curtea de apel judeca in prima instanta:
    a) infractiunile prevazute de Codul penal la art. 394-397, 399-412 si 438-445;
    b) infractiunile privind securitatea nationala a Romaniei, prevazute in legi speciale;
    c) infractiunile savarsite de judecatorii de la judecatorii, tribunale si de procurorii de la parchetele care functioneaza pe langa aceste instante;
    d) infractiunile savarsite in legatura cu atributiile de serviciu de avocati, notari publici, executori judecatoresti, precum si auditori publici externi.
    (2) Curtea de apel judeca apelurile impotriva hotararilor penale pronuntate in prima instanta de judecatorii si de tribunale.
    (3) Curtea de apel solutioneaza conflictele de competenta ivite intre instantele din circumscriptia sa, altele decat cele prevazute la art. 36 alin. (2), precum si contestatiile formulate impotriva hotararilor pronuntate de tribunale in cazurile prevazute de lege.
    (4) Curtea de apel solutioneaza si alte cauze anume prevazute de lege.
     ART. 39
    Competenta curtii militare de apel
    (1) Curtea militara de apel judeca in prima instanta:
    a) infractiunile prevazute de Codul penal la art. 394-397, 399-412 si 438-445, savarsite de militari;
    b) infractiunile privind securitatea nationala a Romaniei, prevazute in legi speciale, savarsite de militari;
    c) infractiunile savarsite de judecatorii tribunalelor militare si de procurorii militari de la parchetele militare care functioneaza pe langa aceste instante.
    (2) Curtea militara de apel judeca apelurile impotriva hotararilor penale pronuntate de tribunalele militare.
    (3) Curtea militara de apel solutioneaza conflictele de competenta ivite intre tribunalele militare din circumscriptia sa, precum si contestatiile formulate impotriva hotararilor pronuntate de acestea in cazurile prevazute de lege.
    (4) Curtea militara de apel solutioneaza si alte cauze anume prevazute de lege.
     ART. 40
    Competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie
    (1) Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca in prima instanta infractiunile savarsite de Presedintele Romaniei, senatori si deputati, de membrii Guvernului ori de persoanele asimilate acestora, de judecatorii care isi desfasoara activitatea in cadrul instantelor internationale, de europarlamentari, de judecatorii si magistratii-asistenti de la Curtea Constitutionala, de judecatorii si magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de judecatorii de la curtile de apel si curtea militara de apel, de procurorii de la parchetele de pe langa aceste instante, de maresali, amirali, generali, precum si de persoanele care au gradul profesional asimilat generalilor si maresalilor.
    (2) Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca apelurile impotriva hotararilor penale pronuntate in prima instanta de curtile de apel, de curtile militare de apel si de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
    (3) Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca recursurile in casatie impotriva hotararilor penale definitive, precum si recursurile in interesul legii.
    (4) Inalta Curte de Casatie si Justitie solutioneaza conflictele de competenta in cazurile in care este instanta superioara comuna instantelor aflate in conflict, cazurile in care cursul justitiei este intrerupt, cererile de stramutare, precum si contestatiile formulate impotriva hotararilor pronuntate de curtile de apel in cazurile prevazute de lege.
    (5) Inalta Curte de Casatie si Justitie solutioneaza si alte cauze anume prevazute de lege.

Codul de Procedura Penala - Competenta functionala, dupa materie si dupa calitatea persoanei a instantelor judecatoresti