CODUL DE PROCEDURA PENALA

 

Codul de procedura penala - pagina de start

PARTEA GENERALĂ
    TITLUL V

Masurile preventive si alte masuri procesuale


CAP. I
Masurile preventive


SECTIUNEA a 8-a
Dispozitii speciale privind masurile preventive aplicate minorilor

    ART. 243
Conditii speciale de aplicare fata de minori a masurilor preventive
(1) Fata de suspectul si inculpatul minor se pot dispune masuri preventive potrivit dispozitiilor prevazute in sectiunile 1-7 din prezentul capitol, cu derogarile si completarile prevazute in prezentul articol.
(2) Retinerea si arestarea preventiva pot fi dispuse si fata de un inculpat minor, in mod exceptional, numai daca efectele pe care privarea de libertate le-ar avea asupra personalitatii si dezvoltarii acestuia nu sunt disproportionate fata de scopul urmarit prin luarea masurii.
(3) La stabilirea duratei pentru care se ia masura arestarii preventive se are in vedere varsta inculpatului de la data cand se dispune asupra luarii, prelungirii sau mentinerii acestei masuri.
(4) Cand s-a dispus retinerea sau arestarea preventiva a unui minor, incunostintarea prevazuta la art. 210 si 228 se face, in mod obligatoriu, si catre reprezentantul legal al acestuia sau, dupa caz, catre persoana in ingrijirea ori supravegherea careia se afla minorul. In cazul luarii masurii arestarii preventive, despre aceasta si despre locul de detinere a minorului este incunostintat si serviciul de probatiune de pe langa instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta.
ART. 244
Conditii speciale de executare a retinerii si arestarii preventive dispuse fata de minori
Regimul special de detentie al minorilor, in raport cu particularitatile varstei, astfel incat masurile preventive luate fata de acestia sa nu prejudicieze dezvoltarea lor fizica, psihica sau morala, va fi stabilit prin legea privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

Codul de Procedura Penala - masuri preventive aplicate minorilor