CODUL DE PROCEDURA PENALA

 

Codul de procedura penala - pagina de start

PARTEA SPECIALA
    TITLUL I

Urmarirea penala


CAP. II
Sesizarea organelor de urmarire penala


SECTIUNEA a 2-a
Plangerea prealabila

    ART. 295
    Plangerea prealabila
    (1) Punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o astfel de plangere.
    (2) Plangerea prealabila se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului, potrivit legii.
    (3) Dispozitiile art. 289 alin. (1)-(6) si (8) se aplica in mod corespunzator.
    ART. 296
    Termenul de introducere a plangerii prealabile
    (1) Plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei.
    (2) Cand persoana vatamata este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data cand persoana indreptatita a reclama a aflat despre savarsirea faptei.
    (3) in cazul in care plangerea prealabila este formulata impotriva reprezentantului legal al acestora, termenul mentionat curge de la data numirii unui alt reprezentant legal.
    (4) Plangerea prealabila gresit indreptata se considera valabila, daca a fost introdusa in termen la organul judiciar necompetent.
    (5) Plangerea prealabila gresit indreptata la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata se trimite, pe cale administrativa, organului judiciar competent.
    ART. 297
    Obligatiile organului de urmarire penala in procedura plangerii prealabile
    (1) La primirea plangerii prealabile, organul de urmarire penala verifica daca aceasta indeplineste conditiile de forma si daca a fost depusa in termenul prevazut de lege. in cazul in care constata ca este tardiva, organul de cercetare penala inainteaza procurorului actele incheiate impreuna cu propunerea de clasare.
    (2) Daca intr-o cauza in care s-au facut acte de urmarire penala se constata ca este necesara plangerea prealabila, organul de urmarire penala cheama persoana vatamata si o intreaba daca intelege sa faca plangere. in caz afirmativ, organul de urmarire penala continua cercetarea. in caz contrar, inainteaza procurorului actele incheiate si propunerea de clasare.
    ART. 298
    Procedura in cazul infractiunii flagrante
    (1) in caz de infractiune flagranta, organul de cercetare penala este obligat sa constate savarsirea acesteia, chiar in lipsa plangerii prealabile.
    (2) Dupa constatarea infractiunii flagrante, organul de urmarire penala cheama persoana vatamata si, daca aceasta declara ca face plangere prealabila, continua urmarirea penala. in caz contrar, organul de cercetare penala inainteaza procurorului actele incheiate si propunerea de clasare.

Codul de Procedura Penala - Plangerea prealabila