Codul Penal - Infractiuni contra persoanei

 

Codul penal - pagina de start

PARTEA SPECIALA
    TITLUL I

Infractiuni contra vietii

CAP. IV

Agresiuni asupra fatului

    ART. 201
    intreruperea cursului sarcinii
    (1) intreruperea cursului sarcinii savarsita in vreuna dintre urmatoarele imprejurari:
    a) in afara institutiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate in acest scop;
    b) de catre o persoana care nu are calitatea de medic de specialitate obstetrica-ginecologie si drept de libera practica medicala in aceasta specialitate;
    c) daca varsta sarcinii a depasit paisprezece saptamani, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    (2) intreruperea cursului sarcinii, savarsita in orice conditii, fara consimtamantul femeii insarcinate, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    (3) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) s-a cauzat femeii insarcinate o vatamare corporala, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca fapta a avut ca urmare moartea femeii insarcinate, pedeapsa este inchisoarea de la 6 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    (4) Cand faptele au fost savarsite de un medic, pe langa pedeapsa inchisorii, se va aplica si interzicerea exercitarii profesiei de medic.
    (5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) si alin. (2) se pedepseste.     (6) Nu constituie infractiune intreruperea cursului sarcinii in scop terapeutic efectuata de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie, pana la varsta sarcinii de douazeci si patru de saptamani, sau intreruperea ulterioara a cursului sarcinii, in scop terapeutic, in interesul mamei sau al fatului.
    (7) Nu se pedepseste femeia insarcinata care isi intrerupe cursul sarcinii.
    ART. 202
    Vatamarea fatului
    (1) Vatamarea fatului, in timpul nasterii, care a impiedicat instalarea vietii extrauterine se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 7 ani.
    (2) Vatamarea fatului, in timpul nasterii, care a cauzat ulterior copilului o vatamare corporala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani, iar daca a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
    (3) Vatamarea fatului in timpul sarcinii, prin care s-a cauzat ulterior copilului o vatamare corporala, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani, iar daca a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
    (4) Vatamarea fatului savarsita in timpul nasterii de catre mama aflata in stare de tulburare psihica se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. (1) si alin. (2), ale carei limite se reduc la jumatate.
    (5) Daca faptele prevazute in alin. (1)-(4) au fost savarsite din culpa, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.
    (6) Nu constituie infractiune faptele prevazute in alin. (1)-(3) savarsite de un medic sau de persoana autorizata sa asiste nasterea sau sa urmareasca sarcina, daca acestea au fost savarsite in cursul actului medical, cu respectarea prevederilor specifice profesiei si au fost facute in interesul femeii gravide sau al fatului, ca urmare a riscului inerent exercitarii actului medical.
    (7) Vatamarea fatului in perioada sarcinii de catre femeia insarcinata nu se pedepseste.

Codul Penal - Agresiuni asupra fatului