Codul Penal - Aplicarea legii penale

 

Codul penal - pagina de start

PARTEA GENERALĂ
    TITLUL I

Legea penala si limitele ei de aplicare


CAP. II
Aplicarea legii penale


SECTIUNEA a 2-a
Aplicarea legii penale in spatiu

        ART. 8
    Teritorialitatea legii penale
    (1) Legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite pe teritoriul Romaniei.
    (2) Prin teritoriul Romaniei se intelege intinderea de pamant, marea teritoriala si apele cu solul, subsolul si spatiul aerian, cuprinse intre frontierele de stat.
    (3) Prin infractiune savarsita pe teritoriul Romaniei se intelege orice infractiune comisa pe teritoriul aratat in alin. (2) sau pe o nava sub pavilion romanesc ori pe o aeronava inmatriculata in Romania.
    (4) Infractiunea se considera savarsita pe teritoriul Romaniei si atunci cand pe acest teritoriu ori pe o nava sub pavilion romanesc sau pe o aeronava inmatriculata in Romania s-a efectuat un act de executare, de instigare sau de complicitate ori s-a produs, chiar in parte, rezultatul infractiunii.
     ART. 9
    Personalitatea legii penale
    (1) Legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de catre un cetatean roman sau de o persoana juridica romana, daca pedeapsa prevazuta de legea romana este detentiunea pe viata ori inchisoarea mai mare de 10 ani.
    (2) in celelalte cazuri, legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de catre un cetatean roman sau de o persoana juridica romana, daca fapta este prevazuta ca infractiune si de legea penala a tarii unde a fost savarsita ori daca a fost comisa intr-un loc care nu este supus jurisdictiei niciunui stat.
    (3) Punerea in miscare a actiunii penale se face cu autorizarea prealabila a procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel in a carei raza teritoriala se afla parchetul mai intai sesizat sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.
     ART. 10
    Realitatea legii penale
    (1) Legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de catre un cetatean strain sau o persoana fara cetatenie, contra statului roman, contra unui cetatean roman ori a unei persoane juridice romane.
    (2) Punerea in miscare a actiunii penale se face cu autorizarea prealabila a procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si numai daca fapta nu face obiectul unei proceduri judiciare in statul pe teritoriul caruia s-a comis.
     ART. 11
    Universalitatea legii penale
    (1) Legea penala romana se aplica si altor infractiuni decat celor prevazute in art. 10, savarsite in afara teritoriului tarii de un cetatean strain sau o persoana fara cetatenie, care se afla de bunavoie pe teritoriul Romaniei, in urmatoarele cazuri:
    a) s-a savarsit o infractiune pe care statul roman si-a asumat obligatia sa o reprime in temeiul unui tratat international, indiferent daca este prevazuta sau nu de legea penala a statului pe al carui teritoriu a fost comisa;
    b) s-a cerut extradarea sau predarea infractorului si aceasta a fost refuzata.
    (2) Dispozitiile alin. (1) lit. b) nu se aplica atunci cand, potrivit legii statului in care s-a savarsit infractiunea, exista o cauza care impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal ori executarea pedepsei sau cand pedeapsa a fost executata ori este considerata ca executata.
    (3) Cand pedeapsa nu a fost executata sau a fost executata numai in parte, se procedeaza potrivit dispozitiilor legale privitoare la recunoasterea hotararilor straine.
     ART. 12
    Legea penala si tratatele internationale
    Dispozitiile art. 8-11 se aplica daca nu se dispune altfel printr-un tratat international la care Romania este parte.
     ART. 13
    Imunitatea de jurisdictie     Legea penala nu se aplica infractiunilor savarsite de catre reprezentantii diplomatici ai statelor straine sau de catre alte persoane care, in conformitate cu tratatele internationale, nu sunt supuse jurisdictiei penale a statului roman.      ART. 14     Extradarea
    (1) Extradarea poate fi acordata sau solicitata in temeiul unui tratat international la care Romania este parte ori pe baza de reciprocitate, in conditiile legii.
    (2) Predarea sau extradarea unei persoane in relatia cu statele membre ale Uniunii Europene se acorda sau se solicita in conditiile legii.
    (3) Predarea unei persoane catre un tribunal penal international se acorda in conditiile legii.

Codul Penal - Aplicarea Legii Penale in Spatiu