Codul Penal - Infractiunea

 

Codul penal - pagina de start

PARTEA GENERALĂ
    TITLUL II

Infractiunea


CAP. VI
Autorul si participantii

     ART. 46
    Autorul si coautorii
    (1) Autor este persoana care savarseste in mod nemijlocit o fapta prevazuta de legea penala.
    (2) Coautori sunt persoanele care savarsesc nemijlocit aceeasi fapta prevazuta de legea penala.
     ART. 47
    Instigatorul
    Instigator este persoana care, cu intentie, determina o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala.
     ART. 48
    Complicele
    (1) Complice este persoana care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.
    (2) Este de asemenea complice persoana care promite, inainte sau in timpul savarsirii faptei, ca va tainui bunurile provenite din aceasta sau ca va favoriza pe faptuitor, chiar daca dupa savarsirea faptei promisiunea nu este indeplinita.
     ART. 49
    Pedeapsa in cazul participantilor
    Coautorul, instigatorul si complicele la o infractiune savarsita cu intentie se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se tine seama de contributia fiecaruia la savarsirea infractiunii, precum si de dispozitiile art. 74.
     ART. 50
    Circumstante personale si reale
    (1) Circumstantele privitoare la persoana autorului sau a unui participant nu se rasfrang asupra celorlalti.
    (2) Circumstantele privitoare la fapta se rasfrang asupra autorului si a participantilor numai in masura in care acestia le-au cunoscut sau le-au prevazut.
     ART. 51
    Iimpiedicarea savarsirii infractiunii
    (1) Participantul nu se pedepseste daca, inainte de descoperirea faptei, denunta savarsirea infractiunii, astfel incat consumarea acesteia sa poata fi impiedicata, sau daca impiedica el insusi consumarea infractiunii.
    (2) Daca actele indeplinite pana in momentul denuntarii sau impiedicarii constituie o alta infractiune, participantului i se aplica pedeapsa pentru aceasta infractiune.
     ART. 52
    Participatia improprie
    (1) Savarsirea nemijlocita, cu intentie, de catre o persoana a unei fapte prevazute de legea penala la care, din culpa sau fara vinovatie, contribuie cu acte de executare o alta persoana se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta comisa cu intentie.
    (2) Determinarea, inlesnirea sau ajutarea in orice mod, cu intentie, la savarsirea din culpa de catre o alta persoana a unei fapte prevazute de legea penala se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta comisa cu intentie.
    (3) Determinarea, inlesnirea sau ajutarea in orice mod, cu intentie, la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, de catre o persoana care comite acea fapta fara vinovatie, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune.
    (4) Dispozitiile art. 50 si art. 51 se aplica in mod corespunzator.

Codul Penal - Infractiunea - Autorul si participantii