Codul Penal - Infractiunea

 

Codul penal - pagina de start

PARTEA GENERALĂ
    TITLUL II

Infractiunea


CAP. IV
Tentativa

         ART. 32
    Tentativa
    (1) Tentativa consta in punerea in executare a intentiei de a savarsi infractiunea, executare care a fost insa intrerupta sau nu si-a produs efectul.
    (2) Nu exista tentativa atunci cand imposibilitatea de consumare a infractiunii este consecinta modului cum a fost conceputa executarea.
     ART. 33
    Pedepsirea tentativei
    (1) Tentativa se pedepseste numai cand legea prevede in mod expres aceasta.
    (2) Tentativa se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea consumata, ale carei limite se reduc la jumatate. Cand pentru infractiunea consumata legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata, iar instanta s-ar orienta spre aceasta, tentativa se sanctioneaza cu pedeapsa inchisorii de la 10 la 20 de ani.
     ART. 34
    Desistarea si impiedicarea producerii rezultatului
    (1) Nu se pedepseste autorul care, inainte de descoperirea faptei, s-a desistat ori a incunostintat autoritatile de comiterea acesteia, astfel incat consumarea sa poata fi impiedicata, sau a impiedicat el insusi consumarea infractiunii.
    (2) Daca actele indeplinite pana in momentul desistarii sau impiedicarii producerii rezultatului constituie o alta infractiune, se aplica pedeapsa pentru aceasta infractiune.

Codul Penal - Infractiunea - Tentativa