Codul Penal - Infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala

 

Codul penal - pagina de start

PARTEA SPECIALA
    TITLUL VIII

Infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala

CAP. III

Infractiuni contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedate

ART. 381
impiedicarea exercitarii libertatii religioase
(1) impiedicarea sau tulburarea liberei exercitari a ritualului unui cult religios, care este organizat si functioneaza potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Obligarea unei persoane, prin constrangere, sa participe la serviciile religioase ale unui cult ori sa indeplineasca un act religios legat de exercitarea unui cult se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza obligarea unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa indeplineasca un act interzis de cultul, organizat potrivit legii, caruia ii apartine.
(4) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
ART. 382
Profanarea lacasurilor sau a obiectelor de cult
Profanarea unui lacas sau a unui obiect de cult, apartinand unui cult religios care este organizat si functioneaza potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
ART. 383
Profanarea de cadavre sau morminte
(1) Sustragerea, distrugerea sau profanarea unui cadavru ori a cenusii rezultate din incinerarea acestuia se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Profanarea prin orice mijloace a unui mormant, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
ART. 384
Prelevarea ilegala de tesuturi sau organe
Prelevarea de tesuturi sau organe de la un cadavru, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Codul Penal - Infractiuni contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedate