Codul Penal - Infractiuni contra sigurantei publice

 

Codul penal - pagina de start

PARTEA SPECIALA
    TITLUL VII

Infractiuni contra sigurantei publice

CAP. V

Infractiuni contra sanatatii publice

ART. 352
Zadarnicirea combaterii bolilor
(1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda.
ART. 353
Contaminarea venerica
(1) Transmiterea unei boli venerice, prin raport sexual sau alte acte sexuale, de catre o persoana care stie ca sufera de o astfel de boala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Instanta de judecata va dispune masura de siguranta a obligarii la tratament medical.
ART. 354
Transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit
(1) Transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobandit - SIDA - de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.
(2) Transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobandit - SIDA - de catre o alta persoana decat cea prevazuta in alin. (1) se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 12 ani.
(3) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) s-a produs moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani.
(4) Cand fapta prevazuta in alin. (2) a fost savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar daca a cauzat moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) si alin. (2) se pedepseste.
ART. 355
Raspandirea bolilor la animale sau plante
(1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale sau plante ori a daunatorilor, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli ori a daunatorilor, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta este savarsita din culpa, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.
ART. 356
Infectarea apei
(1) Infectarea prin orice mijloace a surselor sau retelelor de apa, daca apa devine daunatoare sanatatii oamenilor, animalelor sau plantelor, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Tentativa se pedepseste.
ART. 357
Falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse
(1) Prepararea, oferirea sau expunerea spre vanzare de alimente, bauturi ori alte produse falsificate sau substituite, daca sunt vatamatoare sanatatii, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Prepararea, oferirea sau expunerea spre vanzare de medicamente contrafacute sau substituite care sunt vatamatoare sanatatii se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
ART. 358
Comercializarea de produse alterate
(1) Vanzarea de alimente, bauturi sau alte produse cunoscand ca sunt alterate ori cu perioada de valabilitate depasita, daca sunt vatamatoare sanatatii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza punerea in consum de carne sau produse din carne, provenite din taieri de animale sustrase controlului veterinar, daca sunt vatamatoare sanatatii.
(3) Vanzarea de medicamente cunoscand ca sunt contrafacute, alterate ori cu perioada de valabilitate depasita, daca sunt vatamatoare sanatatii ori si-au pierdut in tot sau in parte eficienta terapeutica, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
ART. 359
Traficul de produse sau substante toxice
(1) Producerea, detinerea, precum si orice operatiune privind circulatia produselor ori substantelor toxice, cultivarea in scop de prelucrare a plantelor care contin astfel de substante ori experimentarea produselor sau substantelor toxice, fara drept, se pedepsesc cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Tentativa se pedepseste.

Codul Penal - Infractiuni contra sanatatii publice