Codul Penal - Infractiuni contra persoanei

 

Codul penal - pagina de start

PARTEA SPECIALA
    TITLUL I

Infractiuni contra vietii

CAP. I

Infractiuni contra vietii

    ART. 188
    Omorul
    (1) Uciderea unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    (2) Tentativa se pedepseste.
    ART. 189
    Omorul calificat
    (1) Omorul savarsit in vreuna dintre urmatoarele imprejurari:
    a) cu premeditare;
    b) din interes material;
    c) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la raspundere penala sau de la executarea unei pedepse;
    d) pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni;
    e) de catre o persoana care a mai comis anterior o infractiune de omor sau o tentativa la infractiunea de omor;
    f) asupra a doua sau mai multor persoane;
    g) asupra unei femei gravide;
    h) prin cruzimi, se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    (2) Tentativa se pedepseste.
    ART. 190
    Uciderea la cererea victimei
    Uciderea savarsita la cererea explicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea de o boala incurabila sau de o infirmitate grava atestata medical, cauzatoare de suferinte permanente si greu de suportat, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
    ART. 191
    Determinarea sau inlesnirea sinuciderii
    (1) Fapta de a determina sau inlesni sinuciderea unei persoane, daca sinuciderea a avut loc, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 7 ani.
    (2) Cand fapta prevazuta in alin. (1) s-a savarsit fata de un minor cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani sau fata de o persoana cu discernamant diminuat, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 10 ani.
    (3) Determinarea sau inlesnirea sinuciderii, savarsita fata de un minor care nu a implinit varsta de 13 ani sau fata de o persoana care nu a putut sa-si dea seama de consecintele actiunilor sau inactiunilor sale ori nu putea sa le controleze, daca sinuciderea a avut loc, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    (4) Daca actele de determinare sau inlesnire prevazute in alin. (1)-(3) au fost urmate de o incercare de sinucidere, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.
    ART. 192
    Uciderea din culpa
    (1) Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
    (2) Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Cand incalcarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere constituie prin ea insasi o infractiune se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
    (3) Daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevazute in alin. (1) si alin. (2) se majoreaza cu jumatate.

Codul Penal - Infractiuni contra vieii