Codul Penal - Infractiuni privind autoritatea si frontiera de stat

 

Codul penal - pagina de start

PARTEA SPECIALA
    TITLUL III

Infractiuni privind autoritatea si frontiera de stat

CAP. II

Infractiuni privind frontiera de stat

ART. 262
Trecerea frauduloasa a frontierei de stat
(1) Intrarea sau iesirea din tara prin trecerea ilegala a frontierei de stat a Romaniei se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) a fost savarsita:
a) in scopul sustragerii de la tragerea la raspundere penala sau de la executarea unei pedepse ori a unei masuri educative, privative de libertate;
b) de catre un strain declarat indezirabil ori caruia i-a fost interzis in orice mod dreptul de intrare sau de sedere in tara, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Tentativa se pedepseste.
(4) Fapta prevazuta in alin. (1), savarsita de o victima a traficului de persoane sau de minori, nu se pedepseste.
ART. 263
Traficul de migranti
(1) Racolarea, indrumarea, calauzirea, transportarea, transferarea sau adapostirea unei persoane, in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cand fapta a fost savarsita:
a) in scopul de a obtine, direct sau indirect, un folos patrimonial;
b) prin mijloace care pun in pericol viata, integritatea sau sanatatea migrantului;
c) prin supunerea migrantului la tratamente inumane sau degradante, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(3) Tentativa se pedepseste.
ART. 264
Facilitarea sederii ilegale in Romania
(1) Fapta persoanei care faciliteaza, prin orice mijloace, ramanerea ilegala pe teritoriul Romaniei a unei persoane, victima a unei infractiuni de trafic de persoane, de minori sau de migranti, care nu are cetatenia romana si nici domiciliul in Romania, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Daca mijlocul folosit constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(2) Cand fapta a fost savarsita:
a) in scopul de a obtine, direct sau indirect, un folos patrimonial;
b) de catre un functionar public aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(3) Cand faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) sunt savarsite cu privire la un alt strain aflat ilegal pe teritoriul Romaniei, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
ART. 265
Sustragerea de la masurile de indepartare de pe teritoriul Romaniei
Sustragerea de la executarea obligatiilor instituite de autoritatile competente, de catre strainul fata de care s-a dispus masura indepartarii de pe teritoriul Romaniei ori a fost dispusa interzicerea dreptului de sedere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Codul Penal - Infractiuni contra autoritatii