Codul Penal - Infractiuni contra capacitatii de lupta a fortelor armate

 

Codul penal - pagina de start

PARTEA SPECIALA
    TITLUL XI

Infractiuni contra capacitatii de lupta a fortelor armate

CAP. II

Infractiuni savarsite de militari sau de civili

ART. 432
Sustragerea de la serviciul militar in timp de razboi
Fapta persoanei care, in timp de razboi sau pe durata starii de asediu, isi provoaca vatamari integritatii corporale sau sanatatii, simuleaza o boala sau o infirmitate, foloseste inscrisuri false sau orice alte mijloace, in scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
ART. 433
Agresiunea impotriva santinelei
(1) Fapta persoanei care ameninta sau loveste santinela sau militarul aflat in serviciu de interventie, insotire sau de securitate se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 3 ani.
(2) Daca fapta este savarsita prin folosirea unei arme sau de doua sau mai multe persoane impreuna, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
ART. 434
Sustragerea de la luarea in evidenta militara
(1) Sustragerea de la luarea in evidenta militara, selectia, stabilirea aptitudinilor si a optiunilor privind modul de indeplinire a indatoririlor militare, in timp de pace, se pedepseste cu amenda.
(2) Daca fapta este savarsita in timp de razboi sau pe durata starii de asediu, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.
ART. 435
Neprezentarea la incorporare sau concentrare
(1) Neprezentarea la incorporare, concentrare sau mobilizare in timp de razboi sau pe durata starii de asediu, in termenul prevazut in ordinul de chemare, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si neprezentarea celui incorporat sau concentrat la unitatea la care a fost repartizat, precum si a celui care, executand potrivit legii serviciul alternativ, nu se prezinta in termen la angajator.
(3) Termenele de prezentare prevazute in alin. (1) si alin. (2) se prelungesc cu 10 zile, in cazul in care cel chemat se afla in strainatate.
ART. 436
Jefuirea celor cazuti pe campul de lupta
(1) Jefuirea pe campul de lupta a mortilor sau ranitilor se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta prevazuta in alin. (1) care, fara sa fie savarsita pe campul de lupta, este urmarea unor operatii de razboi.
ART. 437
Folosirea emblemei Crucea Rosie in timpul operatiunilor militare
Folosirea, fara drept, in timp de razboi sau pe durata starii de asediu, in legatura cu operatiunile militare, a emblemei ori denumirii de "Crucea Rosie" sau a celor asimilate acesteia se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

Codul Penal - Infractiuni savarsite de militari sau de civili