Codul Penal - Infractiuni contra capacitatii de lupta a fortelor armate

 

Codul penal - pagina de start

PARTEA SPECIALA
    TITLUL XI

Infractiuni contra capacitatii de lupta a fortelor armate

CAP. I

Infractiuni savarsite de militari

ART. 413
Absenta nejustificata
Absenta nejustificata a oricarui militar de la unitate sau de la serviciu, care a depasit 4 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, in timp de razboi, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
ART. 414
Dezertarea
(1) Absenta nejustificata de la unitate sau de la serviciu, care depaseste 3 zile, a oricarui militar se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.
(2) Dezertarea savarsita in urmatoarele imprejurari:
a) de doi sau mai multi militari impreuna;
b) avand asupra sa o arma militara;
c) in timpul misiunilor la care participa in afara teritoriului statului roman, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) in timp de razboi sau pe un teritoriu pe care a fost proclamata starea de asediu sau de urgenta, dezertarea oricarui militar de la unitate sau serviciu care a depasit 24 de ore se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.
ART. 415
incalcarea consemnului
(1) incalcarea regulilor serviciului de paza, interventie, insotire sau de securitate se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) incalcarea consemnului de catre santinela aflata in post la depozitele de armament, munitii sau alte materiale explozive ori in alte posturi de un deosebit interes militar sau de stat se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) savarsite in timp de razboi, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta se pedepsesc cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.
ART. 416
Parasirea postului sau comenzii
(1) Parasirea de catre militar a postului, a serviciului sau a oricarui alt loc in care acesta trebuia sa se afle se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an.
(2) Parasirea comenzii sau a serviciului de permanenta de catre orice militar se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) se pedepsesc cu inchisoarea de la 2 la 7 ani, iar daca au fost savarsite in timp de razboi, se pedepsesc cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.
ART. 417
Insubordonarea
(1) Refuzul de a executa un ordin cu privire la indatoririle de serviciu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) in timp de razboi, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, pedeapsa pentru fapta prevazuta in alin. (1) este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
ART. 418
Constrangerea superiorului
(1) Constrangerea, prin orice mijloace, a superiorului de catre inferior sau a sefului de catre subordonat, la incalcarea indatoririlor de serviciu se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 3 ani.
(2) Fapta prevazuta in alin. (1) savarsita de 2 sau mai multi militari impreuna ori in fata trupei adunate sau prin folosirea unei arme se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(3) in timp de razboi fapta prevazuta in alin. (1) se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani, iar fapta prevazuta in alin. (2) se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 12 ani.
ART. 419
Abuzul de autoritate
Fapta superiorului sau a sefului care, prin incalcarea atributiilor de serviciu, cauzeaza o vatamare grava a intereselor legale ale inferiorului sau subordonatului ori il obliga sa incalce indatoririle de serviciu se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 3 ani.
ART. 420
Lovirea superiorului ori a inferiorului
(1) Lovirea superiorului de catre inferior sau a sefului de catre subordonat, atunci cand superiorul sau seful se afla in exercitarea atributiilor de serviciu ori pentru acte indeplinite in legatura cu aceste atributii, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si lovirea savarsita de catre superior sau sef impotriva inferiorului sau a subordonatului, atunci cand inferiorul sau subordonatul se afla in exercitarea atributiilor de serviciu ori pentru acte indeplinite in legatura cu aceste atributii.
(3) Cand faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) au fost comise in timp de razboi, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.
ART. 421
Capitularea
Predarea in mainile inamicului de catre comandant a fortelor armate pe care le comanda, lasarea in mainile inamicului, distrugerea sau aducerea in stare de neintrebuintare de catre comandant a mijloacelor de lupta sau a altor mijloace necesare pentru purtarea razboiului, fara ca vreuna dintre acestea sa fi fost determinata de conditiile de lupta, se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
ART. 422
Parasirea campului de lupta
Parasirea campului de lupta sau refuzul de a actiona, savarsite in timpul luptei, ori predarea in captivitate sau savarsirea altor asemenea fapte de natura a servi cauzei inamicului se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
ART. 423
Zborul neautorizat
(1) Zborul cu o aeronava apartinand fortelor armate ale statului roman, fara prealabila autorizare, precum si nerespectarea regulilor de zbor, daca prin aceasta se pericliteaza securitatea zborului in spatiul aerian sau a aeronavei, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta a avut ca urmare distrugerea sau degradarea aeronavei, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca a avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
ART. 424
Parasirea navei
(1) Parasirea unei nave militare in caz de naufragiu de catre comandant, inainte de a-si fi exercitat pana la capat indatoririle de serviciu, precum si de catre orice alte persoane ce fac parte din echipajul navei, fara ordinul comandantului, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Daca fapta este savarsita in timp de razboi, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
ART. 425
Parasirea comenzii
(1) Parasirea comenzii de catre comandantul unei nave militare sau al unei grupari de nave militare, in situatii care ar fi putut periclita nava militara sau navele militare ori echipajul acestora, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) in cazul in care parasirea comenzii s-a savarsit in timpul luptei, de catre comandantul unei nave militare sau al unei grupari de nave militare, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
ART. 426
Neluarea masurilor necesare in operatiunile navale
Fapta comandantului unei nave militare sau grupari de nave militare care, fara a fi fost oprit prin vreun ordin sau fara a fi fost impiedicat de misiunea speciala pe care o avea:
a) nu ia masurile necesare sa atace, sa lupte impotriva inamicului, sa ajute o nava a statului roman sau a unei tari aliate, urmarita de inamic ori angajata in lupta;
b) nu ia masurile necesare pentru a distruge un convoi inamic;
c) nu urmareste navele de razboi sau comerciale ale inamicului se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
ART. 427
Coborarea pavilionului
Coborarea pavilionului in timpul luptei, in scopul de a servi cauza inamicului, savarsita de catre comandantul unei nave militare sau al unei grupari de nave militare, precum si de catre orice alta persoana ambarcata, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
ART. 428
Coliziunea
(1) Fapta comandantului unei nave militare sau a oricarei persoane aflate la bordul navei, care a produs o coliziune sau punerea pe uscat a navei, daca fapta a avut ca urmare avarierea grava a acesteia, se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) in cazul in care fapta prevazuta in alin. (1) a fost savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(3) Fapta prevazuta in alin. (1) savarsita in timp de razboi, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
ART. 429
Sanctionarea tentativei
Tentativa la infractiunile prevazute in art. 421-425, art. 427 si art. 428 alin. (1) se pedepseste.
ART. 430
Infractiuni privitoare la aeronave militare
Dispozitiile art. 423-425, art. 428 si art. 429 se aplica in mod corespunzator si in cazul aeronavelor militare.
ART. 431
Punerea in miscare a actiunii penale
Actiunea penala pentru infractiunile prevazute in art. 413-417 se pune in miscare numai la sesizarea comandantului.

Codul Penal - Infractiuni savarsite de militari