Codul Penal - Infractiuni contra sigurantei publice

 

Codul penal - pagina de start

PARTEA SPECIALA
    TITLUL VII

Infractiuni contra sigurantei publice

CAP. I

Infractiuni contra sigurantei circulatiei pe caile ferate

ART. 329
Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa
(1) Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa de catre angajatii care gestioneaza infrastructura feroviara ori ai operatorilor de transport, interventie sau manevra, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta circulatiei mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Daca fapta a avut ca urmare un accident de cale ferata, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani.
ART. 330
Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa din culpa
(1) Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa, din culpa, de catre angajatii care gestioneaza infrastructura feroviara ori ai operatorilor de transport, interventie sau manevra, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Cand fapta a avut ca urmare un accident de cale ferata, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.
ART. 331
Parasirea postului si prezenta la serviciu sub influenta alcoolului sau a altor substante
(1) Parasirea postului, in orice mod si sub orice forma, de angajatii cu atributii privind siguranta circulatiei mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta circulatiei acestor mijloace, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza indeplinirea indatoririlor de serviciu de catre un angajat avand atributii privind siguranta circulatiei mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata, care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange ori se afla sub influenta unor substante psihoactive.
(3) Cand faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) au avut ca urmare un accident de cale ferata, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
ART. 332
Distrugerea sau semnalizarea falsa
(1) Distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a liniei de cale ferata, a materialului rulant, a instalatiilor de cale ferata ori a celor de comunicatii feroviare, precum si a oricaror altor bunuri sau dotari aferente infrastructurii feroviare ori asezarea de obstacole pe linia ferata, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta mijloacelor de transport, manevra sau interventie pe calea ferata, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza savarsirea de acte de semnalizare falsa sau savarsirea oricaror acte care pot induce in eroare personalul care asigura circulatia mijloacelor de transport, manevra sau interventie pe calea ferata in timpul executarii serviciului, daca prin aceste fapte se creeaza un pericol de accident de cale ferata.
(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) au avut ca urmare un accident de cale ferata, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(4) Cand faptele prevazute in alin. (1)-(3) sunt savarsite din culpa, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.
(5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) si alin. (2) se pedepseste.
ART. 333
Accidentul de cale ferata
Accidentul de cale ferata consta in distrugerea sau degradarea adusa mijloacelor de transport, materialului rulant sau instalatiilor de cale ferata in cursul circulatiei sau manevrei mijloacelor de transport, manevra, intretinere sau interventie pe calea ferata.

Codul Penal - Infractiuni contra sigurantei circulatiei pe caile ferate