Codul Penal - Infractiuni contra persoanei

 

Codul penal - pagina de start

PARTEA SPECIALA
    TITLUL I

Infractiuni contra vietii

CAP. VII

Traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile

    ART. 209
    Sclavia
    Punerea sau tinerea unei persoane in stare de sclavie, precum si traficul de sclavi se pedepsesc cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    ART. 210
    Traficul de persoane
    (1) Recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea unei persoane in scopul exploatarii acesteia, savarsita:
    a) prin constrangere, rapire, inducere in eroare sau abuz de autoritate;
    b) profitand de imposibilitatea de a se apara sau de a-si exprima vointa ori de starea de vadita vulnerabilitate a acelei persoane;
    c) prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase in schimbul consimtamantului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    (2) Consimtamantul persoanei victima a traficului nu constituie cauza justificativa.
    ART. 211
    Traficul de minori
    (1) Recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea unui minor, in scopul exploatarii acestuia, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    (2) Daca fapta a fost savarsita in conditiile art. 210 alin. (1), pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    (3) Consimtamantul persoanei victima a traficului nu constituie cauza justificativa.
    ART. 212
    Supunerea la munca fortata sau obligatorie
    Fapta de a supune o persoana, in alte cazuri decat cele prevazute de dispozitiile legale, la prestarea unei munci impotriva vointei sale sau la o munca obligatorie se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 3 ani.
    ART. 213
    Proxenetismul
    (1) Determinarea sau inlesnirea practicarii prostitutiei ori obtinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicarii prostitutiei de catre una sau mai multe persoane se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    (2) in cazul in care determinarea la inceperea sau continuarea practicarii prostitutiei s-a realizat prin constrangere, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    (3) Daca faptele sunt savarsite fata de un minor, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu jumatate.
    (4) Prin practicarea prostitutiei se intelege intretinerea de acte sexuale cu diferite persoane in scopul obtinerii de foloase patrimoniale pentru sine sau pentru altul.
    ART. 214
    Exploatarea cersetoriei
    (1) Fapta persoanei care determina un minor sau o persoana cu dizabilitati fizice ori psihice sa apeleze in mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiaza de foloase patrimoniale de pe urma acestei activitati se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
    (2) Daca fapta este savarsita in urmatoarele imprejurari:
    a) de parinte, tutore, curator ori de catre cel care are in ingrijire persoana care cerseste;
    b) prin constrangere, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.
    ART. 215
    Folosirea unui minor in scop de cersetorie
    Fapta majorului care, avand capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor material, folosindu-se in acest scop de prezenta unui minor, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
    ART. 216
    Folosirea serviciilor unei persoane exploatate
    Fapta de a utiliza serviciile prevazute in art. 182, prestate de o persoana despre care beneficiarul stie ca este victima a traficului de persoane ori a traficului de minori, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
    ART. 217
    Sanctionarea tentativei
    Tentativa la infractiunile prevazute in art. 209-211 si art. 213 alin. (2) se pedepseste.

Codul Penal - Traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile