Vise

interpretarea viselor

Despre vise - interpretarea lor

Dictionar de vise

Talmacirea viselor

interpretarea viselor, dictionar de vise
Travaliul visului

    Vise - abordare psihologica

Definitie: o suma de procedee prin intermediul carora continutul latent al visului e modificat in sensul incifrarii, deformarii astfel incat o data ajuns in constiinta sa nu fie recunoscut de instantele critice ale personalitatii ? Supra Eu. Procedee de traducere: condensare, deplasare, figurabilitate, elaborarea secundara.

    Vise - abordare psihologica - Travaliul visului

Concluzii (la travaliul visului):

- el nu are caracter creator;

- datorita interventiei sale nu apare nimic nou in continutul manifest;

- e doar o traducere din limbajul continutului latent in limbajul continutului manifest;

- ceea ce exista in continutul latent exista si in continutul manifest doar ca intr-o forma substantial modificata.

               Ex: daca in continutul manifest exista un calcul aritmetic, atunci presupunem ca si in continutul latent exista un calcul de natura diferita.

            Ex: o tanara casatorita de mai multi ani afla ca una din cunostintele sale feminine s-a logodit. Noaptea viseaza ca se afla la teatru cu sotul. In orchestra un nr de locuri erau libere. Venisera prea devreme. Sotul ii povesteste ca prietena are intentia de a veni cu logodnicul la teatru, dar ca nu au mai ramas decat locuri de 1 florint si 50 craitari si ca aceste locuri au fost gasite inacceptabile. Suma 1,50 ? rest diurn, cumnata visatoarei a primit drept cadou de la sotul ei suma de 150 florini (bijuterie). 150 florini reprezinta de 100 de ori suma de 1,50. Cifra 3 (locuri) reprezinta diferenta de varsta intre visatoare si prietena. C l: ce proasta am fost sa ma casatoresc atat de tanara? Ce nevoie am avut sa ma grabesc? Exemplul prietenei arata ca nu as fi ramas nemaritata. Daca as fi asteptat as fi gasit un sot de 100 ori mai bun. Pentru acesti bani (zestrea) as fi putut sa-mi cumpar 3 soti.

    Travaliul visului