căutare personalizată

Nade si Momeli

Nada, una din cele mai importante premise

    Nada este unul din cele mai importante lucruri atunci cand vrei sa prinzi un peste care isi cauta hrana ghidandu-se dupa miros. De obicei, exista doua moduri de nadire:
- ori nadim inainte de a lansa, ori dupa.
Cel mai important in ceea ce priveste nada, este calitatea ei si nu cantitatea pe care o aruncati. Trebuie sa fie ceva irezistibil pentru pesti, nu banala mamaliga pe care ne-o fac mama sau sotia inainte sa plecam pe balta. Nada trebuie sa fie deosebita ca miros, gust si culoare.

Nadirea cu ajutorul lansetei

    Aceasta este poate cea mai eficienta metoda, avand in vedere ca nada si momeala ajung exact in acelasi loc.
Singura problema pare a fi insa cantitatea de nada pe care o poti trimite, mai ales daca folosesti o lanseta usoara. Insa, dupa cum am spus, exista mai multe metode si, in plus, calitatea nadei conteaza enorm.
    Daca mirosul ei va fi unul atragator pentru pesti, vor renunta la orice altceva din jur.
    Nadirea cu ajutorul lansetei se face folosind momitorul, firul solubil, saculetul PVA sau racheta.
    Momitorul (arc) - Reprezinta de departe cea mai cunoscuta si impamantenita metoda de nadire. Acest arc se poate umple cu pasta dintr-o anumita momeala sau amestec de momeli. Trebuie sa aveti grija sa folositi un momitor de culoare inchisa pentru ca el, in apropierea nadei, sa nu sperie pestele.
    Saculetul PVA - Poate unul dintre cele mai interesante moduri de nadire, saculetul solubil este chiar o solutie ok. De ce spun asta? Pentru ca in acel saculet, pe langa nada puteti pune si montura cu carlig. In apa, in cateva minute firele se topesc, iar continutul eliberat in acelasi loc. Retineti inca un aspect important, si anume acela ca astfel nici nu va mai puneti problema incurcarii firului.
    Firul solubil - Este foarte bun pentru boabe de porumb, care reprezinta un deliciu pentru crap. Boabele de porumb se trag pe croseta, apoi se pun pe firul solubil si se leaga firul, cu ambele capete, de montura. Urmeaza lansarea si, oadata in apa, firul se va topi lanad boabele libere exact langa momeala.
    Racheta - Este o teava din plastic ce are la capatul superior o camera cu aer, iar in capatul interior un sistem de prindere. Intradevar, duce o cantitate de nada mai mare, dar trebuie lansata cu altceva decat lanseta cu care pescuiti. Si, in principiu, trebuie sa lansati racheta in acelasi loc (necesita o mare precizie) unde este momeala si asta o faceti cu o lanseta de putere mare.

Nadirea cu ajutorul barcii

    Barca este forma traditionala de nadire a locului de pescuit si practic putem face asta oricand si putem duce si o cantitate mai mare de nada. Foarte buna mai ales pentru nadirea locului de pescuit cu o zi sau cu cateva ore inbaintea inceperii partidei de pescuit, barca ar trebui sa fie in continuare nelipsita din arsenalul unui pescar.

Nadire cu barca teleghidata

    Utila, nimic de zis, mai ales ca poti nadi in orice moment avand in vedere ca nu sperie pestele. Nu poate transporta multa nada, dar asta depinde totusi de marimea ei.

Nadirea cu lopata

    Lopata este din ce in ce mai putin folosita in ziua de astazi, multi temandu-se de faptul ca poate speria pestele din zona in care se lanseaza. Nu va ganditi la o lopata normala, ci la ceva mai mic, cu o coada de aproape 2m, cu care puteti lansa un bulgare destul de mare de nada, si chiar la peste 50m.



Momeli pescaresti

 

Boabe de grau - momeala se foloseste in diverse nade dupa inmuiere 24 ore in apa, in pescuitul la crap.
Boabe de mazare (verde sau uscata) - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la babusca, caras, clean sau crap.
Boabe de orez expandat - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la caras, platica sau rosioara.
Boabe de porumb (din conserva, expandat, uscat) - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la babusca, clean, crap, caras sau mreana.
Broaste - momeala se foloseste prinsa in montura cu ancora, in pescuitul la salau, somn sau stiuca.
Bucati de cartof fiert - momeala se foloseste taiata cubulete pe carlig, in pescuitul la babusca, crap, lin, oblete, platica sau scobar.
Bucati de ficat alterat - momeala se foloseste pe ancora, bucati de 3-4 cm, in pescuitul la somn.
Bucati de ficat proaspat de vita - momeala se foloseste pe ancora, bucati de 3-4 cm, in pescuitul la babusca, clean, oblete, rosioara sau somn.
Bucati de mamaliga - momeala se foloseste taiata cubulete pe carlig sau cocolos pe momitor, in pescuitul la babusca, caras, crap, oblete, platica sau rosioara.
Bucati de paine - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la babusca, caras, crap, platica sau rosioara.
Bucati de pestisori - momeala se foloseste pe carlig sau pe ancora, in pescuitul la biban, clean, salau sau somn.
Coropisnite - momeala se foloseste legata de carlig, in pescuitul la clean, mreana, scobar sau somn.
Fructe mici (cirese ,coacaze, dude, struguri, visine, zmeura) - momeala se foloseste legata de carlig, in pescuitul la clean sau crap.
Greieri - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la clean, mreana sau scobar.
Intestine de pasare - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la biban, clean, mreana sau somn.
Lacuste - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la biban, babusca, clean, morunas sau rosioara.
Larve de carabus - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la babusca, clean, mreana sau lin.
Larve de libelula - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul tuturor pestilor.
Licurici, Lipitori - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la clean.
Muste - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la babusca, clean, caras, morunas, oblete, pastrav sau rosioara.
Omizi - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la babusca, biban, clean sau rosioara.
Pestisori vii - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la avat, biban, clean, salau, stiuca sau somn.
Raci - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la somn.
Rame de gunoi - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la biban, carcuda, caras, crap, platica, rosioara sau scobar.
Rame de mare - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la calcan, cambula, chefal, guvid sau stavrid.
Rame serpesti - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la biban, crap, salau, stiuca sau somn.
Scoici - momeala se foloseste invelind ancora in carnea scoicii, in pescuitul la biban, crap, clean, mreana, lin sau somn.
Viermusi de musca - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul majoritatii speciilor de pesti.